2024-08-01 Hírek

WideGap hőcserélőnkkel kihasználhatja a hulladékhőben rejlő energia megtakarítási lehetőségeket

Az etanolgyártás utolsó szakaszában a DDGS-szárítóból származó gőzből nyert energia lehetővé tette egy ausztráliai gyártó számára, hogy csökkentse az energiafelhasználást. Olyan pénztakarékos és fenntartható megoldást biztosított, amivel az eljárással kiegészíthető a DDGS (az etanolgyártás értékes melléktermékének) előállítása.

 

Az Alfa Lavallal egyeztetve a vállalat három WG350S WideGap hőcserélőt telepített - kettőt üzembe állítva, egyet pedig készenléti állapotban. A berendezésekkel a szárítókból felszabaduló vízgőzt kondenzálják és a keletkező forró vizet újrahasznosítják az etanolgyártási folyamat során.

A hőcserélők telepítése lehetővé teszi óránként 7392 kWh hő visszanyerését 90 °C-os forró víz formájában, amelyet fűtőforrásként használnak az etanolgyártási folyamat több fűtési feladatában - magyarázza Eser Aydin, az Alfa Laval folyamatmérnöke. "Ez csökkenti az üzem teljes energiafogyasztását."

Az Alfa Laval WideGap lemezes hőcserélő technológiája különösen alkalmas a gőzből származó hő megkötésére, mondja Eser: "Nagyon alacsony nyomáseséssel rendelkező konstrukciót tudunk kialakítani, amely nem zavarja meg a szárítási folyamatot. A 93 fokos gőzzel 90 fokos forró vizet állítunk elő. Ezt a háromfokos különbséget csak lemezes hőcserélő technológiával lehet elérni, és azért fontos, mert minél melegebb a kinyert víz, annál több lehetőségünk van arra, hogy más, fűtési feladatokat ellátó folyamatokban használjuk fel."

 

Energy-hunters-beer-illustration..jpg

 

A hulladékhő megkötésére szolgáló technológia vonzó lehetőséget biztosít az etanolgyártók számára, akik ennek segítségével energiát tudnak megtakarítani, csökkenthetik a költségeiket és fenntarthatóbban működhetnek.

"A lemezes hőcserélő technológiával lehetőség nyílik arra, hogy a gőzből származó hulladékhőt felhasználjuk" - mondja Eser. "Az üzemvezetők számára a korábban a légkörbe kibocsátott energia újra hasznosítása aranybányának bizonyulhat!"

Etanol biofinomító - lehetőségek

Egyre inkább előtérbe kerül az ipari folyamatok során korábban hulladéknak tekintett anyagokból, eladható termékeket kinyerése. Az etanolgyártók is egyre inkább vizsgálják az etanol, kukorica- vagy búzaalapú etanolgyártás során keletkező melléktermékek újra hasznosítását. Ezek közé tartoznak különböző vegyi anyagok, olajok, műanyagok, oldószerek, fehérjék és rostok, de a melléktermékből kinyert legértékesebb termékek közé tartozik a kukoricaolaj és a fehérje. Ezekből viszonylag kis mennyiséget lehet kinyerni a melléktermékből, de lényegesen nagyobb értékkel, mint maga az etanol. Amellett, hogy ez javítja a jövedelmezőséget, csökkenti a termelés lábnyomát is, mivel kevesebből többet lehet előállítani.

Címkék

Továbbiak

Kapcsolódó tartalom: