2024-08-14 Hírek

Maximálisan hasznosítják az állati erdetű élelmiszer feldolgozás melléktermékeit Franciaországban

Az élelmiszer-feldolgozás területén Franciaországban is nagy hangsúlyt fektetnek a veszteségek és a hulladék csökkentésére a fenntarthatóság érdekében. Az ágazat az állati eredetű élelmiszer feldolgozás során keletkező melléktermékekből származó értékes élelmiszeripari minőségű összetevők kinyerésével igyekszik optimalizálni a folyamatokat és maximalizálni a hozamot.

Az Alfa Laval egyik francia ügyfele a sertés- és kacsa-feldolgozás melléktermékeiből kiváló minőségű étkezési zsírok előállítására specializálódott. A 130 éves múltra visszatekintő, 90 alkalmazottat foglalkoztató és évente 25.000 tonna csomagolt terméket előállító vállalat, Európa egyik legnagyobb kínálatát biztosítja az étkezési zsírok piacán.

A vállalat a nyers anyagokat gazdáktól, vágóhidaktól és feldolgozóüzemektől gyűjti be és az emberi fogyasztásra szánt állati zsírokat nedves eljárással dolgozza fel.

A maximális minőség és tápérték biztosítása érdekében megfelelő időben szerették volna optimalizálni folyamataikat, ezért több évre szóló szakértői partnerséget alakítottak ki az Alfa Laval franciaországi leányvállalatával.

Az Alfa Laval szakértőinek műszaki és technológiai ismereteire alapozva, a vállalat úgy döntött, hogy a négy különböző típusú nyersanyagot (magas kollagéntartalmú sertéshús, magas zsírtartalmú sertéshús, magas zsírtartalmú kacsa és alacsony zsírtartalmú kacsa) nedves eljárással feldolgozó gépsorát egy SANX típusú 3-fázisú dekanter centrifuga telepítésével korszerűsíti.

A cél az volt, hogy a 3-fázisú dekanter centrifuga minden termék esetében ugyanazokkal a beállításokkal működjön, és hogy tiszta, zsír- és lebegőanyag-mentes legyen a vizes fázis- magyarázza az Alfa Laval egyik szakértője. "Dekanterünk kialakításának köszönhetően nagyon jó teljesítmény érhető el a folyadékoldali ürítő nyílások helyzetének megváltoztatása nélkül. Ez lehetővé teszi az ügyfelünk számára, hogy könnyen váltson a négy különböző alapanyag között. Az eredmények minőség és mennyiség tekintetében is felülmúlták az ügyfél elvárásait". - mondja Olivier de la Chapelle, az Alfa Laval szakértője.

manek-singh-DpMzZFt18r0-unsplash.jpg

A vállalat hisz abban, hogy a melléktermékekből olyan értékes terméket (zsírt) lehet előállítani, amely azután kulcsfontosságú összetevője lehet különböző ételeknek és kiemelheti azok ízét. "Megvizsgáltuk, hogyan tudná a vállalat a melléktermékeket a legjobb teljesítménnyel, az energia és a víz leghatékonyabb felhasználása mellett tovább hasznosítani. Így olyan hozzáadott értékű terméket tudnak előállítani, amelyre nagy igény mutatkozik az élelmiszeriparban és az éttermekben. A végső cél az volt, hogy megszilárdítsuk a vállalat pozícióját a fenntartható élelmiszertermelési láncban." - fűzi hozzá Olivier.

Az Alfa Laval szoros együttműködésben az ügyféllel arra összpontosított, hogy a berendezések hogyan javíthatják a teljesítményt, optimalizálhatják a hozamot és támogathatják a problémamentes működést, miközben növelik a hatékonyságot és a fenntarthatóságot.

"Az Alfa Lavalnál nem egyszerűen eladni akarunk. Alaposan meg akarjuk ismerni és érteni az ügyfeleink folyamatait, és szakértő partnerekké válni a technológiai folyamatok területén. A siker akkor garantált, ha az ügyfél megbízik a tudásunkban és látja, hogy ismerjük és értjük a kihívásokat és az elérni kívánt célt. Így tudunk segíteni abban, hogy megfeleljenek az elvárásaiknak, sőt túl is szárnyalják azokat."

 

Címkék

Továbbiak
MicrosoftTeams-image (27)

Újrahasznosítás

Upcycling

A vállalat a húsfeldolgozásból származó melléktermékeket újra hasznosítja, így 25.000 tonna zsírt állít elő, amelyet az élelmiszeriparban alapanyagaként használnak fel.

Kiemelt technológiák

Kapcsolódó tartalom: