2024-07-17 Hírek

Egy etanolgyártó 6 százalékos energiahatékonyság-javulást tervez az adat alapú újra konfigurálásnak köszönhetően

Egy etanolüzemben olyan apró változtatások, amelyek biztosítják, hogy a sör előmelegítő optimális teljesítménnyel üzemeljen, jelentős energiamegtakarítást eredményezhetnek és növelhetik a nyereséget. Erre összpontosít az Alfa Laval Energy Hunter programja. Egy észak-európai etanolgyártó cég kereste meg az Alfa Lavalt azzal, hogyan tudná optimalizálni üzemében a sör előmelegítését az energiamegtakarítás növelése érdekében.

A meglévő folyamat részletes elemzése kimutatta, hogy a CIP-eljárás egyszerű módosításával, valamint a lemezes hőcserélő átcsoportosításával az üzem 6%-kal növelheti az energiahatékonyságát.

"Ez a nagy számok játéka" - magyarázza Dimitrije Djordjevic, aki együtt dolgozott az ügyféllel a lehetséges folyamatjavítások meghatározásán. "A napi 100.000 és 500.000 liter etanolt előállító üzemek esetében viszonylag kis változtatások is nagy hatással lehetnek a nyereségre és a szén-dioxid-kibocsátásra is. 500 kg/h és 800 kg/h gőz megtakarítása napi 400 eurós költségmegtakarításnak felel meg - tehát egy viszonylag szerény befektetés gyorsan megtérül."

A sör előmelegítő konfigurációk üzemenként eltérnek - így ezek teljesítményének maximalizálására mindig egyéni javaslatot dolgozunk ki.

Ez a berendezés közvetlen hatással van az energiafogyasztásra, mert amit nem nyerünk ki belőle, azt fűtési energiával kell pótolnunk; így közvetve az előmelegítő hatással van az üzem teljes működési költségeire - mondja Dimitrije.

Energy-hunters-beer-illustration..jpg

A siker kulcsa ebben az optimalizálási folyamatban a minél több és részletesebb adat: ezek többek között lehetnek például az üzemhez és adott folyamathoz kapcsolódó adatok, a lemezes hőcserélőre és a CIP-tisztításra vonatkozó adatok, az energia- és anyagköltségekre, valamint a CO2-kibocsátásra vonatkozó számadatok. Minél több adatot gyűjtünk, annál pontosabban tudjuk meghatározni a tökéletes megoldást az adott feladatra.

 

A berendezés teljesítményének monitorozása során összegyűjtött adatokat elemezzük, lefuttatunk egy algoritmust és az eredmények alapján optimalizálási lehetőségeket javasolunk.
Dimitrije Djordjevic
Folyamatmérnök, Alfa Laval

Mivel minden megoldás személyre szabott, az optimalizálás költsége és hatása esetenként változik. Mivel ezek a berendezések többnyire sok energiát fogyasztanak, így a kis változtatások is gyors megtérülést és előnyöket biztosíthatnak.

Világszerte több száz etanolgyártó van, így jelentős javulást érhetünk el, ha az egyes üzemek energiahatékonyságát pozitívan befolyásoljuk, miközben a globális CO2-kibocsátást csökkenteni tudjuk.

 

 

 

 

 

Címkék

Továbbiak