2024-10-15 Hírek

Az Alfa Laval a Concept Zero™ kezdeményezés részeként növeli az alacsony szén-dioxid kibocsátású acél használatát

Az Alfa Laval növeli az alacsony szén-dioxid kibocsátású acél alkalmazását kiváló hőcserélőiben. Az Alfa Laval volt a világ első gyártója, amely már 2022-ben elkezdte használni az alacsony kibocsátású acélt lemezes hőcserélőiben. Vállalatunk most kiterjeszti az alacsony kibocsátású acél használatát az egyik legkelendőbb termékünkre, a T21 lemezes hőcserélőre.

A gyártás bővítése

Idén ősztől az Alfa Laval lundi (Svédország) gyártóüzemében a T21 szerelt lemezes hőcserélők keretei, SSAB Zero™ acél felhasználásával készülnek. Ezek a hőcserélők 10 bar tervezési nyomásig alkalmazhatók az iparágak és alkalmazások széles körében, a tiszta hidrogéngyártástól kezdve az épületgépészeti feladatokon át a nehéziparig. Az SSAB Zero™ acélnak köszönhetően ezek az egyedülálló hőcserélők akár 39%-kal kevesebb szén-dioxid kibocsátással készülnek.

A szén-dioxid-semlegesség elérése érdekében az Alfa Laval már most is alkalmazza a rendelkezésre álló megoldásokat, amelyekkel a net zero-hoz vezető út 1-es és 2-es területén (Scope 1, 2) csökkentheti a szén-dioxid kibocsátást. A Scope 3 kibocsátások csökkentése nehezebb feladat, amelyhez további innovációra és együttműködésre egyaránt szükség van. ""A mi utunk során az SSAB-val való együttműködés fontos lépés, mivel a hőcserélőink egyik fő anyaga az acél. Büszkék vagyunk arra, hogy az iparágban élen járva teszünk nagy erőfeszítéseket arra, hogy lemezes hőcserélőink gyártásakor fenntartható anyagokat alkalmazzunk. Törekszünk arra is, hogy a termékeinkben található más alkatrészeket is alacsony kibocsátású alternatívákra cseréljük.” - mondta Julien Gennetier, az Alfa Laval szerelt lemezes hőcserélők üzletágának elnöke.
 

Az új SSAB Zero™ acélt a svéd SSAB acélgyártó vállalat állítja elő. Újrahasznosított acélból készül, és fosszilis anyagoktól mentes energia és biogáz felhasználásával gyártják - ennek eredményeként gyakorlatilag fosszilis szén-dioxid-kibocsátás nélkül előállított acélt kapunk.

Címkék

Továbbiak
concept-zero-new-banner

A Concept Zero törekvésekről

A Concept Zero az Alfa Laval célkitűzése, hogy 2030-ra legyártsa a világ első szén-dioxid semleges hőcserélőjét. Ez egy olyan hőcserélő lesz, amely alacsony szén-dioxid kibocsátású anyagokat használ. Emellett a hőcserélőt úgy tervezik, hogy könnyen újrahasznosítható legyen.

Az SSAB Zero™ acélról:

Az SSAB Zero™ acél előállítása közel nulla fosszilis szén-dioxid-kibocsátása mellett történik (kevesebb mint 0,05 kg CO2-kibocsátás / acél kg a Scope 1 és 2 szerint). Az SSAB piaci alapú kibocsátásra vonatkozó tényezőket alkalmaz a felhasznált villamos energiára vonatkozóan és származási garanciák révén fosszilis-mentes villamos energiát biztosíthat. Nyersanyagként újrahasznosított acélt használnak, ami azt jelenti, hogy az SSAB Zero™ támogatja a körforgásos gazdaságot.

Kapcsolódó tartalom: